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Technical Advisory Interpreting 28 Pa. Code §9.753 (Relating to Time Frames for 
UR) --  Communicating the UR Decision 
 
On February 24,2004, the Bureau of Managed Care initiated a compliance audit of 
managed care plan performance against the standards for utilization review (UR) 
established by Article XXI of the Insurance Company Law of 1921 (40 P.S. §§991.2101- 
991.2193), commonly referred to as “Act 68,” and the Department of Health’s Managed 
Care Regulations at 28 Pa. Code §§ 9.752 and 9.753 (relating to UR system standards; 
Time frames for UR). 
 
Aggregate findings from the utilization review audit of Pennsylvania managed care plans 
suggested that many plans were out of compliance with several requirements. One of the 
most common areas of noncompliance was related to the specific requirements for 
communicating UR decisions to enrollees and providers.  
 
In order to help plans implement an effective Plan of Correction (POC) to address this 
particular area of noncompliance, the Bureau was asked to provide regulatory guidance 
for plans responding to this finding. The Bureau has developed the following Technical 
Advisory to provide managed care plans with the Bureau’s interpretation of its regulation 
and to aid the plans in achieving compliance with this standard.   
 
 
1. The requirements for plan communication of utilization review decisions in 
preauthorization and concurrent review situations, as required at subsection 9.753(a), (b) 
and (c), will be determined to be met, if written notice is faxed to the provider within the 
required time frame for communicating the decision. There must be confirmation of the 
time, date and content of the fax in the UR file. 
 
An actual phone call communicating the decision to the provider’s office is also adequate 
to meet the communication requirement, as long as that call is documented in the file as 
to time, date and content of the message and also identifies the person to whom the 
message was given. If there is no documentation in the file of the completed call, or fax 
communication to the provider in the file, then the case is in violation of the requirements 
for communication of the UR decision.  
 
2. Mailing the written decision letter via regular mail in preauthorization or concurrent 
review situations does not satisfy the requirement to communicate the decision within the 
required time frames for prospective or concurrent utilization review.  Mailing a letter 
does not assure that the enrollee and/or provider receives the decision within the 1 
business day/ 2 business day time frames for communicating decisions; therefore, the 
Department has determined that such regular mail notice does not meet the 
“communication” requirement standard established by Act 68 and the managed care 
regulations.  Acceptable “communication” of the decision within the context of the 
Managed Care Regulations means the decision has been sent by the plan and received by 
the enrollee and/or the provider accordingly within the required time frame.    
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3. Some plans have advised that they only communicate UR decisions to providers and 
not to members within the initial communication timeframe. This is acceptable in those 
instances where the Plan is working under an acknowledged assumption that the provider 
will be responsible for communicating this information to the patient. If the plan relies 
solely on the provider to facilitate this communication, the plan will continue to be held 
accountable for notice, or lack thereof, to the enrollee, based on the provider's 
performance of this responsibility for notice and documentation of the provision of such 
notice to the enrollee.   
 
In instances of approvals, the plan is not required to automatically send a written 
confirmation to the enrollee, if the enrollee will be given written notice of the 
confirmation from the provider.  This would be the case with provider-issued referral 
forms.  Should the plan choose to rely on the provider for communicating approvals of 
coverage, the plan will be held responsible for the clarity and accuracy of the provider’s 
communication.   
 
4. For situations in which the review is retrospective and when the enrollee is typically 
held harmless, the written notice of the UR decision may go out anytime within the 45-
day decision and notice time frame (30 days+15 days). Written notice to the provider is 
sufficient to meet the "communicated" requirement for retrospective situations, so long as 
it was mailed within this 45-day timeframe. The Department will not require notice to 
enrollees in retrospective review “hold harmless” situations, and is not suggesting that it 
should occur.   
 
Comments, suggestions or questions should be directed to the Bureau of Managed Care at 
phone 717-787-5193 or in writing to the attention of Stacy Mitchell, Director, Bureau of 
Managed Care, 912 Health and Welfare Building, Harrisburg, PA 17120       
 


